Diş sıkma, tıbbi adıyla bruksizm, çoğunlukla psikolojik ve fizyolojik stres, kaygı bozuklukları ve dişler arasındaki kapanış bozuklukları (maloklüzyon) gibi faktörlerden kaynaklanan bir durumdur. Günümüzde diş sıkma ile ilgili iki temel teoriden ilki, diş sıkma davranışının merkezi sinir sistemi (beyin ve omurilik) tarafından tetiklendiğini iddia ederken ikincisi bozuk diş kapanışı gibi beyin dışı faktörlerden köken aldığını savunur. Diş sıkma, çoğunlukla gece uyurken gerçekleşir. Bazı durumlarda hastalarda gece diş sıkmasına eşlik eden gündüz bruksizmi de görülür.
Bruksizm teoriler ile ilgili detaylı makale linki
Diş Sıkmanın (Bruksizm) Neden Olduğu Semptomlar
Çiğneme kaslarının olağan dışı çalışması (parafonksiyon) sonucunda diş sıkmaya bağlı çeşitli semptomlar görülebilir:
Diş Aşınması ve Çatlamalar:
- Dişlerin sıkı bir şekilde birbirine sürtünmesiyle dişlerin üst ve yan yüzeylerinde aşınma, çatlama ve hatta kırılma olabilir.
- Ön ve arka grup dişlerde diş hassasiyeti yaşanabilir.
Kas Spazmları ve Ağrılar:
- Çiğneme kaslarının fazla çalışmasına bağlı kas spazmları, kas ağrısı ve ödemi (miyozit) ve çiğneme kası tendonunda ödem (tendinit) tablosu gelişebilir.
- Bu durum çene, göz, kulak, alın, şakak, boyun, ense, omuz ve sırt ağrılarına yol açabilir.
Çene Ekleminde Ağrı ve Kilitlenme:
- Özellikle gece bruksizmine bağlı olarak sabahları çene eklemi veya çevresinde ağrı, çene kilitlenmesi veya hareket kısıtlılığı görülebilir.
Kronik Yorgunluk ve Uyku Bozuklukları:
- Kas parafonksiyonuna bağlı vücuda oksijen girişi azalır ve hastalar sabahları ciddi yorgunluk hissiyle uyanır.
- Uzun süreli kronik diş sıkma durumunda kronik yorgunluk, halsizlik, uyku bozuklukları ve depresyon görülebilir.
Çiğneme kaslarının fazla çalışmasına bağlı kas spazmları, kas ağrı ve ödemi (miyozit) ve çiğneme kası tendonunda ödem (tendinit) tablosu gelişebilir. Buna bağlı çene, göz, kulak, alın, şakal, boyun, ense, omuz ve sırt ağrıları sık görülür.
Uzun süreli kronik diş sıkma durumunda kronik yorgunluk, halsizlik, uyku bozuklukları ve depresyon görülebilir.
Diş Sıkma (Bruksizm) Tedavisi
Diş sıkma ve bruksizm tedavisini çene eklemi alanında tecrübeli bir uzman diş hekimi yapar. Tedavide semptomları giderici tedaviler (nöral terapi, botoks vb.), yardımcı tedaviler (diyet düzenlenmesi, bağırsak florasının düzenlenmesi vb.) birlikte kullanılır. Şikayetler giderilirken, bütüncül bir yaklaşımla genel tıbbın ilkelerine uyarak kalıcı çözüme ulaşılmaya çalışılır.
Diş Sıkma ve Bruksizm Hakkında Daha Fazla Bilgi
Diş sıkma ve bruksizm ile ilgili daha fazla bilgi almak ve profesyonel destek için diğer blog yazılarımızı okuyabilir veya iletişim sekmesinden bize ulaşabilirsiniz.
Önemli not: Diş sıkma bir hastalık değil, stres faktörlerine karşı vücudun verdiği bir semptomdur. Tüm hastalıklarda olduğu gibi T.C. Kanunları ve 1219 sayılı tababet kanunu hükmünce teşhis ve tedavi kararını yalnızca hekimler verebilir. Lütfen alternatif tedavi teklifinde bulunan şahıs/tüzel kişiliklerden sağlık bakanlığı onaylı tıp/diş hekimliği lisans ve uzmanlık diplomalarını ibraz etmelerini isteyiniz!