Hizmetlerimiz

Antalya Lara Bölgesi’ndeki kliniğimizde, 10 yılı aşkın süredir çene cerrahisi ve diş hekimliği alanında dünya standartlarında tedaviler sunuyoruz. Hijyen ve teknoloji odaklı kliniğimizde, özellikle çene eklemi sorunlarında uzmanlaşmış, sürekli büyüyen bir ekibiz. Antalya bölgesinde çene cerrahisi alanında öncü olan kliniğimiz, hasta memnuniyetini ve yüksek kaliteli tedavileri ön planda tutar.

Çene Eklemi Splinti

Çene eklemi splinti (TME splinti), eklem rahatsızlığı ve diş sıkma problemi bulunan hastalarda eklemleri ve kasları desteklemek, stabilize etmek üzere tasarlanan apereylerdir. Gece plağından daha kalın üretilen TME splintleri alt çenenin serbestçe hareket edebileceği şekilde tasarlanarak onu daha doğal bir pozisyona yönlendirir. Her bir splint, hasta ağzından ölçü alınarak bireyin çene ve diş pozisyonuna özel üretilir.

Çene Eklemi Yıkama (Artrosentez)

Çene eklemi yıkama (artrosentez), temporomandibuler eklem (TME) içerisindeki sorunları gidermek için kullanılan bir cerrahi işlemdir.  Artrosentez eklemdeki sıvı birikimini, kıkırdak yapışıklıklarını ve ağrılı ağız açma durumlarını tedavi etmek amacıyla yapılabilir. Prosedür çoğunlukla lokal anestezi altında yapılır. Kulak ön bölgesinden özel iğneler ile cerrahi sahaya girerek eklem içerisi sıvı ile yıkanır. Çoğu durumda eklem sıvısını yenilemek gerekebilir. Bunun için hyaluronik asit içerikli yapay eklem sıvısı kullanılır. Bazen yıkama sonrasında eklem içine steroid ilaçlar, PRP gibi birtakım ağrı giderici enjeksiyonlar da yapılabilir. Tecrübeli bir operatör işlemi tek bir eklem için ortalama 15 dakikada tamamlar. İşlem sonrası ertesi gün hasta gündelik fonksiyonlarını gerçekleştirebilir.

Kas ve Eklem İçi Enjeksiyonlar

Çene eklemi hastalıkları sadece kemik yapılarla ilişkili değildir. Alt çene kemiğini çevreleyen kaslar, ligament, tendon ve bağ doku lifleri hastalık tablosundan etkilenebilir. Böyle durumlarda diğer faktörler ile birlikte kas ve tendon yapıların da tedavi edilmesi gerekebilir. Kaslar için ağrılı durumlarda kuru iğne (İMS), manuel tedaviler, nöral terapi, proloterapi ve ilaç enjeksiyonları uygulanmaktadır. Bunun yanında tendon kaynaklı baş-boyun bölgesine yansıyan huzursuz çene ağrıları için tendon çevresi ilaç enjeksiyonları ve PRP enjeksiyonları merkezimizde yapılmaktadır.

Açık Eklem Cerrahisi

Bazı olgularda çene eklemi bölgesine açık eklem cerrahisi ile ulaşmak gerekir. Açık cerrahi için gereken durumları kısaca özetlemek gerekirse: ilerlemiş eklem içi problemler, eklem yıkama veya diğer tedavilere cevap vermeyen rahatsızlıklar, ileri çene kıkırdağı kaymaları, eklem içi tümörler, çene eklemi kırıkları. Cerrahi, kulak ön bölgesinden gerçekleştirilen yaklaşık 4-5 cm’lik bir kesi ile gerçekleştirilir. Çene eklemi bölgesi damar ve sinir bakımından zengindir, dolayısıyla cerrahi anatomi bilgisi yüksek ve bu alanda tecrübeli bir operatörün gerçekleştireceği prosedür cerrahiye bağlı yaşanabilecek komplikasyonları en aza indirir.

PRP ve Kök Hücre Tedavisi

Bu yöntemde, hastadan ufak bir miktar kan alınır ve sonrasında özel tüplere yerleştirilerek bu kana “santrifüj” işlemi uygulanır. Bu işlemin sonunda tüplerdeki kan bileşenlerine ayrışmaktadır. Ayrışma sonrası trombosit bakımından zengin plazma kısmı enjektörlere çekilerek uygulama bölgesine nakledilmektedir. Biz merkezimizde PRP kaynaklı kök hücreleri çene eklemi içine, çiğneme kası tendonlarına ve çiğneme kaslarının içine uyguluyoruz. Enjeksiyon bölgesi hastanın rahatsızlığına göre değişebilmektedir. PRP’nin doku iyileşmesi, gençleştirme ve dokularda yenilenme etkilerinin olduğu bilinmektedir.

Manuel Terapi

Çene eklemi manuel terapisi hareketli alt çene kemiğini ve onu çevreleyen baş-boyun kaslarına uygulanan özel terapi tekniklerini içerir. Cerrahi tedaviler ve enjeksiyon tedavilerini destekleyici olarak kullanımı tedavi verimini artırabilir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, manuel terapi uygulaması öncesi rahatsızlığın doğru tespit edilmesidir. Aksi durumda hastaların manuel terapi ve çene manipülasyonlarından alacağı verim son derece düşük olacaktır.

Kas ve Eklem Mekanoterapisi

Çeşitli aletler kullanılarak çekme (traksiyon) hareketlerinin yanı sıra baskı, manipülasyonların uygulandığı terapi yöntemidir. Çene eklemi vücuttaki diğer eklemlere kıyasla hareket mesafesi oldukça kısıtlı bir eklem olduğu için bu tarz uygulamalarda doğru hasta seçimi oldukça kritiktir. Aksi durumda bu uygulamalar hastaya faydadan çok zarar verecektir.

Çene Eklemi Travmaları

Bu kırıklar genellikle yüz ve baş bölgesine gelen darbeler sonucunda ortaya çıkar. Çene eklemi kırıkları, çene kemiklerinin çeşitli bölgelerinde olabilir ve şiddetine bağlı olarak çeşitli belirtilere neden olabilir. Kırık bir çene genellikle ağrı, şişlik, çene hareketinde kısıtlanma, çene çıkıkları ve hatta dişlerde uyumsuzluk gibi belirtilere yol açabilir.

Tedavi genellikle kırığın tipine, yerine ve şiddetine bağlı olarak değişir. Hafif kırıklar genellikle cerrahisiz tedavi yöntemleri ile iyileştirilebilir. Bu tedaviler arasında istirahat, soğuk uygulama, ağrı yönetimi ve bazen çene bölgesine destek sağlayan tel ve bandajlar bulunabilir. Daha ciddi kırıklar ise cerrahi müdahale gerektirebilir. Cerrahi müdahale, kemik parçalarının düzeltilmesi ve sabitlenmesi için kullanılabilir. Tedavi planı genellikle uzman bir çene cerrahı tarafından belirlenir ve hastanın bireysel durumuna göre uyarlanır.